Kontakta oss och berätta

Du som har kontakt med socialtjänst eller sjukvård kan vända dig till IVO:s Barn- och ungdomslinje om du vill fråga om dina rättigheter eller berätta om det som inte fungerar bra i socialtjänsten eller i hälso- och sjukvården.

Du har rätt att vara anonym när du kontaktar IVO, säg eller skriv i så fall inte ditt namn . Men om du till exempel vill ha hjälp med att rätta till något som är dåligt måste vi veta vilken verksamhet det handlar om.

 

Ring oss

Du som är barn eller ungdom kan ringa oss på vardagar mellan 12-19. Övrig tid kan du lämna ett meddelande. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Mejla oss

Vi svarar på ditt mejl senast nästa vardag.

Chatta med oss

Chatten är öppen vardagar mellan 16-18.

 

Andra du kan prata, chatta eller mejla med 

Koll på soc

Koll på soc är en sida med information om socialtjänsten, soc, för barn och unga. Där kan du läsa om vad soc gör och på vilket sätt de kan hjälpa och stötta. 

Koll på soc (extern länk)

 

Jag vill veta

Jag vill veta är en sida där du kan läsa mer om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp.

Jag vill veta, Brottsoffermyndigheten (extern länk)

 

Barnombudsmannen

Alla barn i hela världen ska ha samma rättigheter och är lika värda.  Det står i Barnkonventionen som är skriven av FN. Nästan alla länder i världen är medlemmar i FN. De länderna är skyldiga att se till att det blir som det står i Barnkonventionen.

Barnombudsmannen (extern länk) 

 

1177

På 1177 vårdguiden kan du få tips på vart du kan vända dig om du mår psykiskt dåligt och vill komma i kontakt med någon inom hälso- och sjukvården eller socialtjänsten.

1177 (extern länk)

1177:s barnsidor (extern länk)

 

Umo

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

Umo (extern länk)

 

Dina rättigheter

Dina rättigheter är en webbplats som har information om rättigheter för dig som är barn eller ungdom.

Dina rättigheter (extern länk)

 

Nationellt kompetensteam

Här kan du läsa mer om hedersrelaterat våld och förtryck.

Nationellt kompetensteam (extern länk)

 

Ungas psykiska ohälsa

På Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors webbplats kan du bland annat se fyra kortfilmer av och med unga om psykisk ohälsa.

Ungas psykiska ohälsa

 

SOS-alarm 112

Om det är på kvällen och det är bråttom för dig att prata med någon ska du ringa 112 och berätta vad som har hänt. Då kopplas du till någon av de 18 SOS-centraler som finns i Sverige. Personen som svarar kommer att se till att du slussas vidare till någon som kan hjälpa dig.

SOS-alarm (extern länk)