Psykiatrisk specialistsjukvård
Det är inte ovanligt att personer med psykisk ohälsa får det tidigt i livet. Det är inte heller ovanligt att problemen blir långvariga. Personer med psykisk ohälsa befinner sig ofta i en utsatt situation, och kan ibland få vård mot sin vilja. Det gör det extra viktigt att fortsätta förbättra omvårdnaden och öka tryggheten för personer som vårdas i den psykiatriska specialistsjukvården. Detta är också en grupp patienter som utsätts för risker då samordningen mellan olika vård- och omsorgsaktörer inte fungerar. IVO kan även konstatera att långa väntetider inom barn- och ungdomspsykiatrin gör det svårt att få ett fungerande vårdkedja mellan olika aktörer som ska ge stöd och vård till barn med psykisk ohälsa.
Iakttagelser för 2019
Brister i samordningen ger negativa konsekvenser för personer med psykisk ohälsa
IVO har även tidigare år rapporterat om bristande samordning för personer med psykisk ohälsa. 14 procent av klagomålen där IVO har riktat kritik ser vi någon typ av problematik i samverkan. I 23 procent av lex Maria-anmälningarna i vår analys har vårdgivarna angett brister i samverkan som en bakomliggande faktor till en negativ händelse. I vår pågående nationella tillsyn av hur samordning av vård och omsorg fungerar för barn med psykisk ohälsa ser vi bland annat att samverkansmöten mellan verksamheter inte alltid leder till bättre samordning.
En knapp tredjedel av lex Maria-anmälningarna handlar om brister i det systematiska kvalitetsarbetet
I 31 procent av lex Maria-anmälningarna inom området är brister i det systematiska kvalitetsarbetet åtminstone en del av orsaken till problemen. IVO har under flera år noterat samma typer av brister i de anmälningar enligt bestämmelserna om lex Maria som vi tar del av. Vi ser också att samma typ av incidenter återkommer, till exempel att vårdgivaren inte har fungerande rutiner kring att bedöma självmordsrisker, eller att personalen inte har tillräcklig kompetens för att göra sådana bedömningar.
Lex Maria-anmälningarna fortsätter att minska
Vi ser att totalt antal lex Maria-anmälningar till IVO om psykiatrisk specialistsjukvård fortsätter att minska. Antalet beslutade lex Maria-anmälningar har minskat kraftig under perioden 2016–2019. År 2019 har IVO har fattat 33 procent färre beslut jämfört med året innan och 63 procent färre beslut jämfört med 2016. År 2019 fattade vi beslut i 208 lex Maria-anmälningar som gäller psykiatrisk specialistsjukvård. Av de 208 anmälningarna avsåg drygt 60 procent självmord. Minskningen har främst skett inom anmälningar som rör självmord. Anmälningsplikten för självmord upphörde den 1 september 2017.
Det finns förutsättningar för att begränsa användningen av tvångsåtgärder, men det systematiska kvalitetsarbetet behöver förbättras
Vård som genomförs med tvång innebär en stor inskränkning av en persons självbestämmande. IVO såg i en tillsyn av 67 verksamheter att användandet av tvångsåtgärder har minskat. Men det finns fortfarande ett antal brister kring hur verksamheterna använder tvångsåtgärder. Bland annat handlar det om att verksamheterna har erbjudit långt ifrån alla patienter som har behandlats med tvångsåtgärder uppföljningssamtal. Vi såg också att det fanns brister i egenkontrollen och granskningen i ett tjugotal verksamheter. Hälften av de granskade verksamheterna saknade rutiner för kontroll av vitala parametrar så som puls, blodtryck och syremättnad, eller för att bedöma risken för att patienten drabbas av en blodpropp i samband med långvariga fastspänningar.