Instruktioner för dig som använder hjälpmedel

Sökverktyget i den digitala tjänsten fungerar även för dig som använder dig av hjälpmedel. Du kan navigera dig runt i tjänsten med hjälp av ditt tangentbord.

Skärmläsare fungerar inte

De textrutor som finns i tjänsten (som öppnas vid klick på information/kontakt) är dessvärre svåra att få upplästa med skärmläsare. Alt-texterna som ligger på alla objekt (textrutor, filtreringsmenyer, och tabeller) läses däremot upp.

Navigera i sökverktyget

För att stega framåt mellan objekt i sökverktyget trycker du på Tab. För att istället stega bakåt trycker du på Tab + Shift.

Använd filtreringsmenyerna

För att istället navigera inom en filtreringsmeny trycker du på högerpil + ctrl. För att fälla ut listan över värdeförråd i filtreringsmenyn trycker du på enter. Stega mellan olika alternativ i listan med upp- och nedåtpil. För att bocka i ett alternativ trycker du på ctrl + blanksteg. För att lämna filtreringsmenyn trycker du på Esc, först en gång för att stänga rullistan och sen en gång till för att kunna stega vidare i sökverktyget.

Använd tabellen

För att navigera inom tabellen trycker du på högerpil + ctrl. Navigera sedan från fält till fält i tabellen genom att använda piltangenterna. För att sortera tabellen tryck Retur på den kolumnrubrik du vill sortera tabellen utifrån.

Använd knappar

För att aktivera informations- och kontaktknapparna navigerar du till knappen och trycker på Retur. För att stänga rutan navigera till kryssknappen och tryck Retur. Om du vill rensa din sökning navigerar du till Rensa filter-knappen och trycker på Retur.