Genomförd tillsyn kring åtgärder för minskad smittspridning
Den tillsynen av drygt tusen verksamheter som IVO genomförde under april 2020 bekräftade den bild som ges i samhället i övrigt: att det har varit stora utmaningar för äldreboenden (SÄBO), hemtjänst och LSS-boenden för vuxna att begränsa smittspridning.
I de fall där IVO noterat allvarliga brister har vi gått vidare med fördjupande granskningar av verksamheterna. Utifrån denna tillsyn har IVO fortsatt med fördjupande tillsyn i cirka var tionde av de 1 045 granskade verksamheterna. Vi har bland annat exempel där personal beordrats att arbeta, trots att de är bekräftat smittade. Vi har också exempel där personal gått mellan smittade personer och friska personer, utan skyddsutrustning.
- Läs mer om bakgrund och syfte med tillsynen av äldreomsorgen
- Läs mer om sammanställda utmaningar och åtgärder sedda i tillsynen
Åtgärder som verksamheterna har genomfört med positiva effekter
Uppdaterad: 2020-05-27
Genomfört praktiska demonstrationer, webbutbildningar, skriftliga eller muntliga utbildningar kring handtvätt och hygien.
Det handlar om att alltid finnas tillgänglig för frågor och för att prioritera i det dagliga arbetet. Exempelvis:
- Vissa har inrättat krisledningsgrupper med dagliga avstämningar där man kommunicerar riktlinjer och rutiner på ett enhetligt sätt till alla medarbetare.
- Att chefer finns tillgängliga även på kvällar och helger.
- En del har tagit fram handlingsplaner för olika scenarier (i händelse av exempelvis smittspridning och stor sjukfrånvaro hos personal).
- Många har förstärkt sin personalgrupp och skolat in fler personal för att kunna möta hastigt förändrat personalbehov.
Exempelvis handlar det om att:
- Kunna planera och planera om.
- Kunna avdela personal för vissa brukare.
- Se till att vikarier och timanställda knyts till en verksamhet istället för att vara tillgängliga för flera.
Exempel på åtgärder:
- Inrättande av övningsrum där personal kan öva på att använda skyddsutrustning.
- Framtagning av Corona-kit som sätts samman i verksamheten (till exempel pärmar med information, boxar med skyddsutrustning).
- Slussar för av- och påklädning.
- Förstärkta rutiner kring tvätt av arbetskläder.
Detta har vissa gjort i det förberedande arbetet eller när smitta redan konstaterats, för att minimera antalet personer som arbetar med en smittad brukare eller person som är berättigad insats.
Vissa verksamheter har arbetat med att avdela personal och inrätta särskilda avdelningar där personer med och utan smitta inte blandas. Detta gäller verksamheter som har haft smitta eller misstänkt smitta.
Flera verksamheter har inventerat de lager som redan finns och gjort stora beställningar. En del har samordnat beställningar inom kommunen.
Exempelvis har man ställt sig frågan om personen tillhör en riskgrupp och hur man ska hantera eventuell smitta för just den här personen, utifrån personens kognitiva och fysiska förutsättningar.
Utmaningar och svårigheter
Uppdaterad: 2020-05-27
Personalen brottas med oro för sin egen hälsa och risken för att själv bli smittad eller att smitta andra. Personalen brottas även med skuldkänslor för att man inte går till jobbet och för hur brukarna då ska ha det. En lösning som många förmedlar har varit att arbeta med medarbetarnas oro, och påmint om och påtalat vikten av att stanna hemma vid symtom.
Mycket information sprids av olika myndigheter och i olika kanaler. Det gör det svårt för ledningen att säkerställa att personal har tillgång till aktuell och verksamhetsanpassad information. Många verksamheter har löst det genom att ha täta avstämningar och att ta fram information på flera språk.
Många chefer uttrycker att det varit en utmaning att få till väl fungerande rutiner kring skydd och hygien.
Chefer känner en oro att kunna skapa en uthållighet i bemanningen av verksamheten på längre sikt.