Anmälan enligt lex Sarah
Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom verksamheter som bedriver socialtjänst, där även SiS och LSS ingår, ska detta anmälas till IVO.
Patienter och brukare kan inte anmäla enligt lex Sarah
Enskilda patienter och brukare, privatpersoner, anhöriga och allmänheten kan inte göra en anmälan enligt lex Sarah till IVO. I stället kan man lämna synpunkter eller ett klagomål:
Informera IVO eller klaga på hälso- och sjukvården eller socialtjänsten som privatperson.
För dig som är barn eller ungdom och bor i familjehem, särskilda ungdomshem, HVB-hem eller i ett LSS-boende och har klagomål eller frågor kan kontakta någon av IVO:s barnhandläggare på telefonnummer 020-120 06 06. Mer information hittar du här.
Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen (2001:453), SoL och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS ska
- anställda, uppdragstagare m.fl. genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten
- den som bedriver verksamheten avhjälpa, undanröja och utreda det rapporterade utan dröjsmål
- den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet eller de påtagliga risken för missförhållande är allvarligt, snarast anmäla det till IVO.
Anställda, uppdragstagare m.fl. rapporterar till den som bedriver verksamheten
Den som fullgör uppgifter i verksamheter enligt ovan ska rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten. Den som bedriver verksamheten ska informera sina anställda om rapporteringsskyldigheten.
Den som bedriver verksamheten avhjälper, undanröjer, utreder, dokumenterar och bedömer om en anmälan till IVO ska göras
När den som bedriver verksamheten tar emot en rapport om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande ska det rapporterade avhjälpas eller undanröjas, utredas och dokumenteras. Om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande är allvarligt, ska den som bedriver verksamheten snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Hur ska en lex Sarah-anmälan skickas till IVO?
En lex Sarah-anmälan ska skickas med vanlig post eller genom vår e-tjänst. Detta då de flesta lex Sarah-anmälningar innehåller känsliga personuppgifter som omfattas av sekretess eller tystnadsplikt. E-post och fax är inte tillräckligt säkra för att skydda sådana uppgifter.
Blanketten skickas per post till den regionala avdelning (inom IVO) där händelsen inträffat. Här hittar du våra regionala tillsynsavdelningar.
IVO:s ansvar
IVO:s ansvar när det gäller anmälningar enligt lex Sarah är att granska huvudmannens utredning och vid behov begära kompletterande uppgifter. Om IVO bedömer att utredningen följer gällande bestämmelser och att åtgärder har vidtagits för att förhindra att liknande allvarligt missförhållande eller påtaglig risk för allvarligt missförhållande inträffar igen, avslutar IVO ärendet. I annat fall tar IVO ställning till om fortsatt granskning ska ske.
Statistik
Statistik över lex Maria och lex Sarah-anmälningar
Läs mer i regelverket
Vill ni bli bättre på lex Sarah?
IVO har tagit fram ett material som kan stötta kommuner och privata utförare i arbetet med lex Sarah. Materialet grundar sig på en av IVO:s regionala uppföljningar av lex Sarah och myndighetens tidigare erfarenheter.
Länk till resultatet av uppföljningen av lex Sarah och diskussionsfrågor
Vi har även tagit fram tre filmer, som kan användas inom olika verksamheter.
Upplysningstjänst för yrkesverksamma
Kontakta oss om du har frågor, tips eller behöver vägledning i frågor som omfattar IVO:s ansvarsområden. Vi ger svar och vägledning på en övergripande och principiell nivå och uttalar oss inte i enskilda ärenden.
Information som lämnas till upplysningstjänsten dokumenteras och blir till allmänna handlingar som kan begäras ut av bland annat allmänheten och media. Rätten att ta del av allmänna handlingar begränsas genom sekretess. Vill du vara anonym ska du inte uppge ditt namn eller kontaktuppgifter när du kontaktar oss.
Du kan när som helst lämna ett tips via vår tipsfunktion eller ställa en fråga till oss via vårt webbformulär.
Du kan också ringa oss på telefonnummer 010-788 50 00 (knappval #2)
Öppettider måndag – fredag 9.00-12.00.