IVO har i en nationell tillsyn granskat hur regioner och privata vårdgivare arbetar med att säkerställa en patientsäker primärvård.
IVO har granskat den hälso- och sjukvård som utförs inom primärvården med särskilt fokus på vårdcentraler och den regionala styrningen av primärvården. Tillsynen har fokuserat på följande områden: systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete, tillgänglighet, samverkan, kontinuitet samt personcentrering. För att målet med omställningen mot en god och nära vård ska kunna nås är det av betydelse att dessa områden fungerar väl och utvecklas.
Exempel på resultat från tillsynen:
- 42 av 43 vårdgivare (98 procent) har i olika omfattning brister i det systematiska kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet som vårdgivarna är skyldiga att bedriva.
- Vårdgivarna har utmaningar avseende samverkan med både andra vårdgivare och mellan verksamheter inom samma regioner. IVO ser bland annat exempel på brister i samverkan mellan primärvården och den vuxenpsykiatriska specialistvården där upplevelsen leder till att patienter ”bollas” fram och tillbaka.
- Vårdgivarna brister när det gäller patientens rätt till kontakt med vården samma dag där man är listad. Det finns exempel på att telefontiderna tar slut och att patienter hänvisas till att ringa nästa dag eller att patienter blir hänvisade att söka sig till akutmottagningen.
- Verksamheterna känner inte alltid till begreppet fast vårdkontakt och/eller att de inte vet skillnaden mellan fast läkarkontakt och fast vårdkontakt.
- IVO ser exempel på att vårdgivarna inte i tillräcklig omfattning gör patienterna delaktiga i vården eller tar vara på patienters synpunkter.
Om tillsynen:
43 beslut har fattats rörande 63 verksamheter. 42 beslut har brister med begäran om återredovisning där vårdgivarna ska inkomma med en redovisning om hur de påtalade bristerna ska åtgärdas.
IVO har genomfört inspektioner och samtalat med cirka 300 patienter. IVO har också genomfört intervjuer med representanter för personal och ledning i verksamheterna samt haft möten med regionledning och politiskt ansvariga för primärvården. Besluten är ställda till vårdgivarna. I flera fall drivs flera vårdcentraler av samma vårdgivare och ingår därmed i samma beslut.