Mödrahälsovård och förlossningsvård

Sverige är ett av de länder i världen som har lägst mödra- och barnadödlighet. IVO får trots det återkommande information om patienter som på olika sätt har farit illa inom förlossningsvården. I de värsta fallen är konsekvensen dödsfall för kvinnor och barn.

Under 2023–2025 har IVO ett regeringsuppdrag om att förstärka tillsynen av mödrahälsovård och förlossningsvård. Uppdraget delredovisades i juni 2023 och i juni 2024. IVO ska senast den 31 mars 2026 lämna en slutredovisning av uppdraget.

Förlossningsvård

IVO:s tillsyn av förlossningsvården omfattar landets alla 45 förlossningskliniker och visar brister hos alla vårdgivare. Bristerna finns inom alla områden som tillsynen omfattar:

  • det systematiska patientsäkerhetsarbetet,
  • förutsättningar för att tillhandahålla god vård,
  • dokumentation i journal och arbetet med att göra patienterna delaktiga i den egna vården.

Under 2024 begärde IVO att vårdgivarna skulle redovisa vilka åtgärder de hade genomfört för att åtgärda de brister som tillsynen visat. IVO bedömde efter redovisningen att bara tre vårdgivare genomfört tillräckliga åtgärder. Tillsynen fortsatte därför för 42 vårdgivare, som fick ett förnyat krav på att redovisa genomförda och planerade åtgärder. IVO gjorde bedömningen under 2025 att ytterligare 27 vårdgivare förbättrat vården i tillräcklig mån för att IVO inom kort kan avsluta tillsynen. IVO:s tillsyn fortsätter under 2025 för de 15 kliniker som bedöms ha fortsatta brister.  

Mödrahälsovård

IVO:s tillsyn av mödrahälsovården inleddes under 2024. Tillsynen är riktad mot vårdgivare som är utvalda efter en riskanalys. Sammantaget omfattar tillsynen 18 vårdgivare, inom både privat och regiondriven regi, samt deras 34 verksamheter. 

Tillsynen visar brister hos samtliga vårdgivare. IVO har därför begärt att vårdgivarna ska redovisa vilka åtgärder de har genomfört och planerar att genomföra för att komma till rätta med bristerna och förbättra vården för kvinnor. Tillsynen visar brister som bland annat rör det systematiska patientsäkerhetsarbetet, förutsättningar för att tillhandahålla god vård, samt samverkan med socialtjänst och information till patienter. Vårdgivarna har också brister vad gäller att följa nationella rekommendationer kring tidig uppföljning, undersökning av bäckenbotten efter en förlossning och risker med bristande samverkan kring gravida kvinnor som lider av psykisk ohälsa.

Hemförlossning

Under 2025 inledde IVO tillsyn mot området hemförlossning. I tillsynen kommer myndigheten granska vårdgivarnas förutsättningar att bedriva en god vård.

Senast uppdaterad 2025-04-04