Tillstånd för skyddat boende
Privata aktörer behöver från och med den 1 april 2024 tillstånd för att yrkesmässigt få bedriva skyddat boende.
Ansökan ska skickas in via post eller lämnas in till IVO:s reception i Stockholm.
Ansökan med bifogade handlingar ska skickas in i ett dubbelt kuvert. Följ instruktionerna som finns intill kontaktuppgifterna för att skicka blanketten till IVO.
Avgift
Avgiften för en ansökan om nytt tillstånd är 77 500 kronor. Information om hur betalningen ska gå till kommer tillsammans med den bekräftelse som IVO kommer att skicka ut när ansökan är mottagen. När betalningen är gjord påbörjar IVO handläggningen av ansökan.
Avgiften beslutas av regeringen och framgår av 17 kap. 1 § socialtjänstförordningen (2025:468). Beslutet om höjning av avgiften fattades den 28 november 2024 (SFS 2024:1173).
Blankett och kontaktuppgifter
Ansök om tillstånd för skyddat boende
-
Blankett för ansökan om tillstånd för skyddat boende
Blanketten är uppdelad i två delar. Båda dessa krävs för att ansökan ska vara komplett.
-
Ansökan ska skickas in via post eller lämnas in till IVO:s reception i Stockholm
Ansökan med bifogade handlingar ska skickas in i ett dubbelt kuvert. Dokumenten ska först läggas i ett kuvert som är tydligt uppmärkt med Tillståndsgruppen. Detta kuvert ska sedan läggas i ett annat kuvert, det yttre kuvertet ska märkas med: Tillståndsgruppen samt nedanstående adress.
Skicka ansökan med post eller rekommenderad post till:
Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
Tillståndsgruppen
Box nr 45184
104 30 Stockholm
Om ansökan lämnas in till IVO:s reception i Stockholm se adress och öppettider på ivo.se.IVO arbetar med att ta fram en långsiktig och säker lösning för att möjliggöra att ansökan även ska kunna skickas in digitalt. Uppdaterad information om hur ansökan ska skickas in kommer att läggas ut på ivo.se.
Det går att göra flera ändringar i samma ansökan för en verksamhet. Ange diarienummer för det senaste beslutet om beviljat tillstånd. Observera att en ansökan ska vara undertecknad av behörig firmatecknare.
Avgift för ansökan
Avgift för ansökan om ändringar i tillstånd är 21 000 kronor. Avgiften är inte momsbelagd. Information om hur betalningen ska gå till kommer tillsammans med IVO:s bekräftelse på att ansökan har blivit mottagen. När betalningen är genomförd påbörjar IVO handläggningen av ansökningen.
En ändringsansökan per verksamhet
För ändringar som rör flera olika verksamheter ska det göras en ändringsansökan för varje verksamhet. Varje ansökan har en egen avgift.
Ingen avgift för anmälan
Det kostar inget att anmäla mindre ändringar i tillståndet.
Ska du göra en ändring som gäller något annat än det som beskrivs i stycket "Ändring som kräver anmälan om ändring av tillstånd" nedan ska du istället göra anmälan via e-post till registrator@IVO.se.
Skicka in alla handlingar med dubbelt kuvert
Ansökan eller anmälan med bifogade handlingar ska skickas in i ett dubbelt kuvert eller lämnas in till IVO:s reception i Stockholm. Följ instruktionerna som finns i rutan kontaktuppgifter.
För en beskrivning av vilka typer av ändringar som kräver en ansökan och vilka typer som kräver en anmälan klickar du på "Visa mer" nedan.
Ändring som kräver en ansökan
Följande ändringar i tillståndet har en avgift och ska skickas via post till IVO. Dessa ändringar ska göras via ändringsblanketten:
- Ny eller utökad målgrupp (inklusive våldsutsatta med särskilda behov och/eller om verksamheten tänker ta emot medföljande barn).
- Utökning av antalet platser.
- Vid byte av föreståndare för verksamheten eller vikarie mer än sex månader:
Ansökan ska bara göras då ordinarie föreståndare slutar eller är frånvarande från tjänsten mer än 6 månader. Om föreståndaren är frånvarande mindre än sex månader anmäls det via mejl (se rubrik nedan).Bifoga intygen som gäller den person som ska ersätta föreståndaren eller som ska vikariera för föreståndaren. Kompetens hos ersättare av föreståndare och vikarie för föreståndare prövas på samma sätt av IVO. Vikariens namn och datum för vikariatets varaktighet förs in i tillståndsbeviset samtidigt som ordinarie föreståndares namn står kvar.
Ändring som kräver en anmälan
Följande ändringar i tillståndet är avgiftsfria. och ska alltid skickas via post till IVO. Dessa ändringar ska göras via ändringsblanketten:
- Ändring av verksamhetens namn.
- Ändring av aktörens namn.
- Minskning av målgrupp, inklusive målgruppens åldersspann.
- Minskning av antalet platser.
- Samtidig minskning av antalet platser och lägenheter i verksamhet som bedrivs i spridda lägenheter.
Ändring som ska skickas via e-post
Följande ändringar i tillståndet är avgiftsfria och ska alltid skickas till IVO via mejl till registrator@ivo.se.
- Tillförordnad föreståndare under 6 månader (se beskrivning nedan).
- Om verksamheten bedrivs som entreprenad och avtalet upphör i förtid (se beskrivning nedan).
- Om verksamheten tillfälligt ska läggas ner.
Tillförordnad föreståndare
Namnet på tillförordnad föreståndare ska anmälas till IVO om ordinarie föreståndaren är frånvarande upp till eller under sex månader. Om ordinarie föreståndaren ska vara frånvarande längre än 6 månader ska det i stället göras en ansökan om ändring av tillstånd. Se fliken Ansökan om ändring av tillstånd. Observera att denna information om tillförordnad föreståndare bara gäller om det finns en ordinarie föreståndare.
Om verksamheten bedrivs som entreprenad och avtalet upphör i förtid
Om verksamheten bedrivs som entreprenad och avtalet upphör i förtid ska detta anmälas med en begäran om att tillståndet ska upphöra i förtid. Se mer information under fliken ”Anmäl verksamhet som ska upphöra permanent”. Sista datum för ett tillstånd står i beslutet om att bevilja tillstånd och i tillståndsbeviset för verksamheten.
Blanketter och kontaktuppgifter
Ansök om ändring i befintligt tillstånd för skyddat boende
-
Blankett för ändring av befintligt tillstånd för skyddat boende
Blanketten är uppdelad i två delar. Båda dessa krävs för att ansökan ska vara komplett.
Ansök om ändring i befintligt tillstånd skyddat boende - Del 1
Ansök om ändring i befintligt tillstånd skyddat boende - Del 2
-
Ansökan om ändring
Ansökan ska skickas in med post, rekommenderad post eller lämnas in till IVO:s reception i Stockholm.
Ansökan med bifogade handlingar ska skickas in i ett dubbelt kuvert.Ansökan ska innehålla:
- Verksamhetens namn
- Organisationsnummer
- Uppgifter om ändringen
- Kontaktuppgifter inklusive e-post och telefonnummer
Dokumenten ska först läggas i ett kuvert som är tydligt uppmärkt med Tillståndsgruppen. Detta kuvert ska sedan läggas i ett annat kuvert, det yttre kuvertet ska märkas med:
Tillståndsgruppen samt nedanstående adress:Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
Tillståndsgruppen
Box nr 45184
104 30 StockholmOm ansökan lämnas in till IVO:s reception i Stockholm se adress och öppettider på ivo.se se flik avdelning Öst.
Anmälan om förändring i verksamhet som ska skickas via epost
Skicka informationen med e-post till:
registrator@ivo.se
I IVO:s riskbaserade tillsyn granskas att privata omsorgsaktörer fortlöpande uppfyller kraven på insikt, lämplighet i övrigt och ekonomiska förutsättningar.
Detta regleras i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
IVO granskar aktörens ägar- och ledningskrets
IVO granskar en aktörs företrädare, vilket innebär ägare av exempelvis ett bolag (eller ägarbolag)[EP1] , styrelseledamöter och suppleanter, bolagsmän i olika slags handelsbolag eller styrelsen i föreningar av olika slag. En företrädare kan också vara externa firmatecknare och VD.
Aktörens skyldighet att anmäla ändringar i ägar- och ledningskretsen
Aktören är skyldig att anmäla de ändringar som sker i bolagets ägande och företrädarskap till IVO. Anmälan ska göras senast en månad efter förändringen. Till exempel ska nya aktieägare, styrelseledamöter eller bolagsmän anmälas till IVO.
IVO granskar insikt, lämplighet och ekonomiska förutsättningar
Insikt kan till exempel innebära att den som bedriver verksamheten har kunskap och kompetens om:
- De regler och föreskrifter som gäller för verksamheten
- Arbetsrätt och arbetsmiljö
- Ekonomiska regelverk
Kunskapen ska finnas samlat inom den personkretsen som IVO granskar. Det krävs alltså inte att varje person som IVO granskar har kunskapen.
Lämplighet innebär att företaget och personerna bakom det är skötsamma och följer regler och lagar. IVO granskar exempelvis aktörens:
- Vilja och förmåga att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna
- Laglydnad i övrigt
Andra omständigheter av betydelse
Tillståndshavaren och varje person som företräder denne ska uppfylla kravet på lämplighet.
Ekonomiska förutsättningar kan till exempel innebära:
- Att företaget ska klara att bära sina kostnader
- Att företaget ska klara av ekonomiska svängningar och inte riskerar att hastigt behöva stänga
Med anledning av att den nya socialtjänstlagen trädde i kraft den 1 juli 2025 pågår en översyn av blanketten för att anmäla ändringar i ägar- och ledningskretsen.
Blankett
Anmäl ändringar i ägar- och ledningskretsen
Om verksamheten ska upphöra permanent
Den som har tillstånd att bedriva verksamhet enligt socialtjänstlagen (2025:400), SoL, eller enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska omedelbart anmäla till Inspektionen för vård och omsorg om verksamheten läggs ner. Den skyldigheten framgår av 15 kap.14 § socialtjänstförordning (2025:468) respektive 10 § 2 st förordningen (1993:1090) om stöd och service till vissa funktionshindrade. Anmälan är avgiftsfri.
Använd även denna blankett om tillståndet ska upphöra för en verksamhet som redan är anmäld som tillfälligt nedlagd eller vilande.
Blanketten ska inte användas vid tillfällig nedläggning av verksamhet eller vilande tillstånd.
Blankett
Anmälan om att verksamhet läggs ner och tillståndet ska upphöra
Frågor och svar om tillståndsplikt för skyddat boende
Om ansökan om tillstånd inkom till IVO innan den 1 augusti 2024 och verksamheten bedrevs innan den 1 april 2024 kan verksamheten bedrivas tills IVO fattat ett beslut i ärendet.
Om ansökan inte kommit in innan slutdatumet för övergångsbestämmelserna, det vill säga innan den 1 augusti 2024, betyder det att verksamheten bedrivits utan tillstånd från och med det datum då tillståndsplikten börjat gälla, det vill säga den 1 april 2024. Att en verksamhet bedrivs utan tillstånd är något som IVO beaktar i prövningen av sökandes lämplighet och kan leda till att IVO avslår ansökan.
Ja – det gäller de flesta uppgifterna i en ansökan. Dock lämnar IVO inte ut information om adress eller beteckning på fastighet och tomträtt i ärenden som rör ett skyddat boende.
Alla handlingar som kommer till myndigheten, till exempel en ansökan med bilagor, blir automatiskt allmänna handlingar. Utgångspunkten i Sverige är att allmänna handlingar är offentliga.
När någon begär ut en handling gör IVO en prövning av vad som är offentligt och vad som skyddas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Handlingar som skyddas av sekretess lämnas inte ut.
För skyddade boenden gäller sekretess för adressen samt uppgifter om beteckning på fastighet och tomträtt där det finns ett skyddat boende, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att syftet med verksamheten skadas.
Om en person som förekommer i ärendet har skyddade personuppgifter kan dessa uppgifter beläggas med sekretess. Det kan till exempel vara en person som sitter i aktörens styrelse eller är föreståndare för verksamheten. Mer information om skyddade personuppgifter finns på Skatteverkets webbplats.
Om du har ytterligare frågor om sekretess är du välkommen att kontakta IVO innan du skickar in ansökan.
IVO har rutiner för att säkerställa att dessa uppgifter hanteras och förvaras på ett säkert sätt. IVO har till exempel särskilda rutiner för hur ansökan ska skickas in. Tänk därför på att följa IVO:s instruktioner för all kommunikation i ärendet.
Ja, men för att minska risken att adressen till ett skyddat boende blir känd kan en aktör se till att inte ha samma adress som det skyddade boendet. Detta kan till exempel göras genom att ha en boxadress för postgång till aktören.
Av ansökan behöver det framgå vilken målgrupp verksamheten ska ta emot och hur boendet är anpassat för målgruppen. Det behöver framgå vilket stöd och skydd verksamheten ska ge, hur det ska utformas rent konkret samt hur verksamhetens systematiska kvalitetsarbete ska bedrivas. Verksamheten behöver ha personal med lämplig utbildning och erfarenhet. Vilken kompetens personalen behöver ha är beroende av verksamhetens specifika målgrupp.
Vilka exakta krav som kommer att ställas på föreståndarens utbildning och erfarenhet beror på verksamhetens målgrupp. Verksamheten behöver vara bemannad med personal i tillräcklig omfattning för att motsvara enskildas behov av stöd och hjälp. Volontärer räknas inte in i verksamhetens bemanning.
Tillstånd för skyddat boende kan beviljas för kollektivboenden eller separata lägenheter med bemanning som är lokaliserad till en organisatorisk enhet i närområdet. Lokalerna behöver vara anpassade för verksamhetens målgrupp och för det antal personer som verksamheten maximalt ska kunna tas emot. Om verksamheten ska ta emot barn behöver lokalerna vara anpassade utifrån barnens behov.
IVO ger aldrig förhandsbesked om hur olika ansökningar och verksamheter kommer bedömas. Tillståndsprövningen kommer att utgå från de krav som finns i socialtjänstlagen, socialtjänstförordningen och i föreskrifter när sådana finns.
Det beror på de krav som finns i socialtjänstlagen och socialtjänstförordningen.
Av socialtjänstlagen framgår att om verksamheten helt eller till väsentlig del ändras eller flyttas ska nytt tillstånd sökas (26 kap. 6 § socialtjänstlagen).
Av socialtjänstförordningen framgår att ritningar över verksamhetens lokaler samt uppgifter om hur brandskyddet är ordnat ska ges in samtidigt med ansökan. Vid en ansökan om tillstånd att bedriva skyddat boende ska även en förteckning över de lägenheter eller motsvarande som ska ingå i verksamheten ges in samtidigt med ansökan 15 kap. 4 och 5 §§ socialtjänstförordningen).
IVO hämtar alltid in information från Polismyndigheten, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Bolagsverket på den sökande aktören och dess företrädare. Prövningen görs riskbaserat och IVO kan även komma att beställa utdrag från andra myndigheter som till exempel Försäkringskassan, Migrationsverket och kommuner.
Om något är otydligt eller oklart i en ansökan begär IVO komplettering. Det går också att skicka in kompletterande information på eget initiativ. Att ansökan kompletteras medför ingen ytterligare avgift. Men ju mer komplett och tydlig en ansökan är, desto snabbare går det för IVO att utreda ansökan och komma till beslut.
Både skyddat boende och hem för vård eller boende (HVB) för avhoppare från kriminella miljöer är verksamheter som behöver tillstånd från IVO.
Ett skyddat boende ska erbjuda stöd åt enskilda i behov av skydd mot hot, våld eller andra övergrepp. Placeringar i verksamheten ska vara tillfälliga. Ett skyddat boende kan inte ta emot placeringar av barn under 18 år, om inte vårdnadshavare samtidigt är placerad i verksamheten.
Med HVB avses ett hem inom socialtjänsten som tar emot enskilda för vård eller behandling i förening med ett boende. Om verksamheten ger insatser eller bedriver ett arbete som syftar till att åstadkomma en förändring hos den enskilde betraktas verksamheten som ett HVB. Det kan till exempel handla om att förändra kriminella tankemönster och beteenden. Placeringar i HVB varar vanligtvis under längre tid än placeringar i skyddat boende. En HVB-verksamhet kan ta emot barn under 18 år utan vårdnadshavare.
För skyddat boende finns det bestämmelserna om sekretess för verksamhetens adress. Dessa bestämmelser gäller även för de HVB som bedriver verksamhet som motsvarar skyddat boende.
En verksamhet ska kunna beviljas dubbelt tillstånd för HVB och skyddat boende. För att en verksamhet ska beviljas dubbelt tillstånd måste samtliga krav för både skyddat boende och HVB vara uppfyllda.
Tillståndsplikten gäller för skyddade boenden som bedrivs yrkesmässigt och som utför socialtjänstinsatser, det vill säga tar emot placeringar från socialtjänsten. Tillståndskravet påverkar inte möjligheten att bedriva verksamhet som inte utgör socialtjänst.
Kommuner behöver inget tillstånd för att bedriva skyddat boende men ska anmäla verksamheten till IVO. Det sker via en avgiftsfri anmälan av offentligt driven verksamhet till IVO:s omsorgsregister.
Kommuner ska kontrollera om privata utförare som anlitas har tillstånd eller inte. Det går att göra genom att utförarna av verksamheten visar sina tillstånd. Det går också att ställa frågan till IVO via e-post.
I väntan på att en aktör får beslut från IVO gällande sin ansökan om tillstånd ska aktören kunna visa upp en bekräftelse på att ansökan till IVO är gjord senast den 1 augusti 2024 utifrån övergångsbestämmelserna.